Our website uses  cookies for statistical purposes.

Our Articles

Servicii de apostilare a actelor

Servicii de apostilare a actelor

Apostilarea actelor este necesara atunci cand documentul tradus trebuie sa fie recunoscut in unele tari. Acest pas este necesar atunci cand traducerea si legalizarea este utilizata in tari care respecta conventia pentru apostila de la Haga, mai precis, Conventia de la Haga.

O apostila pe documente are un format standard, iar in Romania este aplicata de una din cele trei autoritati romane competente in acest sens. Atunci cand realizati traduceri legalizate in Bucuresti la biroul nostru, va putem oferi si serviciul de apostilare, atunci cand este necesar.

Cand este necesara apostila?

Apostila pe documente este necesara atunci cand actul emis de catre o institutie a statului Roman va fi utilizat in strainatate. Apostila de la Haga aplicata in Romania reprezinta o pagina separata, tiparita conform unui tipar special si sigilata la documentul original apostilat.

 Informatii importante  
Formatul apostilei  Apostila este o stampila 

 Functia apostilei

Arata ca documentul emis de catre autoritati respecta cerintele de validitate. 

 Documente pentru care se utilizeaza apostila

Documente emise de o autoritate competenta pentru care se atesta veridicitatea semnaturii. 

 Utilizarea actului dupa aplicarea apostilei Documentul cu apostila este valabil in statul respectiv fara o alta formalitate. 
Autoritatile romane care aplica apostila 

Camera Notarilor Publici, Tribunalul, Institutia Prefectului 

State in cazul carora se aplica apostila in Romania 

Atunci cand documentul va fi folosit intr-unul din statele semnatare ale Conventiei de la Haga. 

 Exemple de state care au semnat Conventia de la Haga, 1961

Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Croatia, Danemarca, Ecuador, Franta, Germania, India, Israel, Malta, Mexic, Noua Zeelanda, Turcia, Ucraina, etc. 

 Documente pe care aplica apostila Tribunalele

Hotarari judecatoresti, acte notariale, acte originale emise de Registrul Comertului, etc. 

 Documente pentru care aplica apostila Prefecturile

Certificate de nastere sau de casatorie in original, certificate de rezidenta fiscala, etc. 

 Documente pentru care aplica apostila Institutia Prefectului Intr-un judet in care titularul actului are ultimul domiciliu sau in judetul in care emitentul actului are sediul. 
Utilizarea unui document cu apostila in Romania 

 Documentul trebuie tradus in limba Romana.

 Costuri pentru apostilare in Romania

In Cadrul Camerei Notarilor Publici din Bucuresti, tariful pentru apostilare este de 50 lei + TVA. Va rugam sa retineti ca acest tarif poate fi modificat de catre autoritati. 

 Tipuri de traduceri realizate de biroul nostru

 Traduceri autorizate, traduceri legalizate, apostile, supralegalizari.

 Traduceri urgente (Da/Nu)

 Da

Limbi in si din care oferim servicii de traducere  Engleza, Franceza, Italiana, Portugheza, Greaca, Turca, etc. 

Clientul care solicita serviciile unui birou de traduceri din Bucuresti poate cere si apostilarea traducerii, cu toate acestea, va suporta costurile suplimentare. Nu este necesar ca toate traducerile din limba romana in alta limba straina sa poarte apostile de la Haga. Apostilarea documentelor poate fi obligatorie in unele cazuri, iar aceasta obligativitate ii va fi comunicata de cele mai multe ori clientului chiar de catre institutia din strainatate care solicita traducerea legalizata din limba romana, cu apostila de la Haga.

Ce este Conventia de la Haga?

Apostila pe documente se aplica in conformitate cu prevederile Conventiei de la Haga din 1961. Prin aceasta s-a eliminat cerinta supralegalizarii actelor oficiale straine iar apostila este utilizata pentru a dovedi ca statul care a aplicat-o respecta cerintele de validitate agreate prin Conventie.

In prezent, un numar de 106 state din intreaga lume sunt semnatare ale Conventiei si aplica apostile de la Haga, asa cum pot fi numite, pe documentele emise in cazul in care acest lucru este necesar.

Cateva dintre statele semnatare sunt urmatoarele: Australia, Austria, Belgia, Cehia, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, India, Israel, Japonia, Malta, Olanda, Portugalia, Statele Unite ale Americii si multe altele.

In cazul acestor state, precum si altele neenumerate in lista de mai sus, pentru actele notariale intocmite in Romania se realizeaza apostilare pe documente, pentru a putea produce efecte juridice. Echipa noastra va poate oferi, la cerere, o lista completa cu statele semnatare ale Conventiei de la Haga.

Va invitam sa urmariti o scurta prezentare video despre apostilarea documentelor:

Actele pe care se poate aplica apostila

Se pot apostila documentele urmatoare de catre membrii echipei noastre de traduceri legalizate din Bucuresti:

  • Certificate de nastere/casatorie/deces;
  • Cazier juridic sau fiscal;
  • Adeverinte de venit;
  • Acte medicale;
  • Documente sau certificate cu privire la cetatenie sau domiciliu;
  • Acte de studii;
  • Brevete pentru inventii;
  • Certificate de competenta, etc.

Exista si alte tipuri de documente pentru care poate fi necesara apostilarea, iar noi ne putem ocupa de apostilarea actelor necesare fiecarui caz in parte. Cu toate acestea, anumite documente nu pot fi apostilate, conform legislatiei in vigoare:

  • Actul de identitate;
  • Pasaportul;
  • Copii ale actelor administrative;
  • Hotarari definitive judecatoresti;
  • Adeverinte ale Casei Nationale de Asigurari Sociale ce atesta vechimea in munca.

Biroul nostru de traduceri legalizate din Bucuresti poate oferi mai multe detalii referitoare la apostilarea unor documente specifice.

Cine poate solicita apostilarea documentelor?

Persoanele care pot solicita apostilarea unui document la biroul nostru de traduceri din Bucuresti sunt urmatoarele:

  • Titularul actului;
  • Sotul sau sotia titularului actului;
  • Rude pana la gradul II a titularului actului (parinti, frati, surori, bunici, strabunici, copii, nepoti si stranepoti).

Totusi, solicitantul care nu este titularul actului va trebui sa furnizeze documente care sa ateste relatia cu titularul actului, pentru a confirma legitimitatea cererii.

Orice alta persoana fizica poate solicita apostilarea documentului in baza unei procuri notariale sau a unei imputerniciri avocatiale acordate de titularul documentului.

Unde se realizeaza apostilarea actelor?

In Romania, apostila se aplica de catre urmatoarele institutii ale statului:

  • Camera Notarilor Publici: pentru traducerile legalizate ale actelor oficiale emise de institutii ale statului Roman; aceste traduceri sunt realizate neaparat de catre un traducator autorizat din Bucuresti sau din tara, precum cei din cadrul biroului nostru;
  • Institutia Prefectului: se ocupa de apostilare documente pentru documente administrative;
  • Tribunalul: aplica apostila de la Haga pentru hotarari judecatoresti, sau pentru alte tipuri de acte precum cele care pot fi emise de Registrul Comertului.

Apostilarea actelor nu este necesara in cazul documentelor considerate inscrisuri sub semnatura privata, a documentelor administrative legate de operatiuni vamale, sau in cazul documentelor care au fost intocmite de catre un agent consular sau un agent diplomatic.

Echipa noastra care realizeaza traduceri autorizate in Bucuresti va poate oferi mai multe informatii cu privire la apostila, dupa ce primim informatii despre documentul pentru care aveti nevoie de traducere. De asemenea, in cazul in care nu sunteti sigur(a) daca apostilarea actelor este necesara, puteti discuta mai mult despre acest aspect cu echipa noastra.

Cat costa apostila pe documente?

Este important de retinut faptul ca apostila este un serviciu realizat contra cost. In prezent, tarifele impuse de Camera Notarilor Publici din Bucuresti sunt urmatoarele:

  • 50 de lei fara TVA pentru fiecare exemplar care poarta apostile de la Haga;
  • Pentru acte care au mai mult de 50 de pagini se percepe un tarif suplimentar;
  • In Bucuresti, pentru apostilare documente, clientul poate achita tariful la casieria Camerei Notarilor Publici, sau prin transfer bancar.

Atunci cand solicitati serviciul de apostilare, echipa noastra va realiza acest pas pentru dumneavoastra.

Traducerea unui act apostilat

Echipa noastra de traduceri autorizate din Bucuresti va decurge acest proces pentru a traduce un act apostilat:

  • Se aplica apostila pe documentul original, in limba romana;
  • Se traduce actul in limba in care este nevoie, de catre un traducator autorizat din Bucuresti, in care este inclusa si traducerea apostilei;
  • Dupa ce traducerea a fost completata, semnatura traducatorului autorizat va fi legalizata de un notar public;
  • Dupa ce semnatura traducatorului a fost legalizata de notar, traducerea completa, impreuna cu legalizarea, va fi apostilata in limba in care este nevoie, daca este necesar.

Prin acest proces de traducere a unui act apostilat se asigura autenticitatea si validitatea documentului tradus.

Supralegalizarea documentelor

Este important de retinut ca supralegalizarea nu este echivalenta cu apostilarea documentelor. Acestea sunt doua proceduri distincte pentru autentificarea documentelor in contextul recunoasterii internationale.

Supralegalizarea este un proces mai complex de autentificare a documentelor. Se aplica in cazul utilizarii documentelor in tarile care nu sunt semnatare ale Conventiei de la Haga sau in absenta unui tratat bilateral de recunoastere reciproca a actelor intre tari. Prin supralegalizare, se atesta autenticitatea documentului, semnaturii, calitatea persoanei care a semnat si sigiliul sau stampila de pe document. Poate fi o procedura mai laborioasa decat apostilarea actelor.

In cazul in care doriti supralegalizarea unui document, puteti lua legatura cu biroul nostru de traduceri din Bucuresti.

Ce trebuie sa fac pentru a obtine o apostila pe documente?

Este necesar sa completati o cerere pentru apostilare si sa furnizati documentul original pe care va fi aplicata apostila. Echipa noastra va poate ajuta atat cu traducerea, cat si in timpul pasilor necesari pentru apostilare.

Informatii despre Conventia de la Haga

Daca doriti sa aflati mai multe despre conventia pentru apostile de la Haga, iata cateva date interesante despre aceasta:

  • Incepand cu luna ianuarie 2024, 126 de state sunt state contractante ale Conventiei;
  • Conventia de la Haga a fost semnata pe 5 octombrie 1961 si a intrat in vigoare incepand cu data de 24 ianuarie 1965
  • In Romania, Conventia de la Haga a intrat in vigoare incepand cu data de 16 martie 2001.

Va invitam sa ne contactati pentru traduceri legalizate in Bucuresti, dar si pentru servicii de apostilare.